fot. Marzanna Zakopane

Słyszeliście już o niezwykłym miejscu, w którym można odkryć zupełnie inną twarz górali i miejscowej kuchni? O Ryśku i jego Teściowej wie już wielu turystów, na forach internetowych i w serwisach z opiniami o restauracjach aż huczy od pozytywnych opinii na temat miejsca, w którym nie zobaczycie kelnerów w regionalnych strojach ani góralskiej kapeli, która jest atrakcją co drugiej karczmy. Rysiek i Babcia w Marzannie tworzą atmosferę, która sprawia, że kto raz odwiedzi to miejsce, będzie wpadał z wizytą przy każdej okazji.

Marzanna to obiekt noclegowy, ale przede wszystkim restauracja, domowa jadłodajnia, która cieszy się zainteresowaniem turystów, a także miejscowych, chociażby instruktorów narciarstwa, którzy od wyciągów na Nosalu mają do Marzanny rzut beretem. Zimową porą stoliki zajęte są przez narciarzy, a latem przez pasjonatów górskich wypraw.

Odkryłam to miejsce dzięki koleżance – Iga, bardzo dziękuję Ci za to, że pokazałaś mi miejsce, które totalnie różni się od krupówkowych knajpek. Już niedługo ponownie odwiedzę Ryśka i Babcię, by zajrzeć do czarno białego, a tak naprawdę bardzo kolorowego menu.

Już od progu wita nas bluesowy klimat. Nie usłyszycie tu góralskich dźwięków. Z głośników lecą kultowe melodie, które przyjemnie pieszczą uszy miłośników bluesa. Między stolikami sprawnie i w wyjątkowy sposób porusza się ON – Rysiek. Nie trzeba dłuższej chwili by zauważyć, że ten człowiek ma w sobie coś niespotykanego, coś, czego nie znajdziemy w żadnym innym miejscu. Rysiek sam podaje dania do stolików. Po co kelnerzy? To on jest królem sali, a król ma wszystko pod kontrolą. Doradzi co wybrać z menu, poleci dobrą płytę, sprawi że poczujesz się jak w zupełnie innym świecie. Tu nie sposób siedzieć poważnie przy stoliku – wystarczy że Rysiek powie słowo i już robi się wesoło. Muszę dodać, że król sali ma smykałkę nie tylko do muzyki i tworzenia świetnego klimatu, ale również do matematyki – rachunek podliczany jest błyskawicznie, na miejscu, w głowie króla Ryśka.

A w kuchni oczywiście rządzi Babcia – Teściowa. Z kuchni nie wyjdzie żadne danie, które nie spełnia oczekiwań Babci. A jeśli ONA jest zadowolona to i goście będą pałaszować ze smakiem pyszną kwaśnicę, pierogi lepione przez fot. Marzanna ZakopaneBabcię czy chociażby polędwicę „taką jak Rysiek lubi”. Domowe smaki w pysznej cenie!

Za wspaniały obiad – zupę i drugie danie, a do tego napój, zapłacisz około 20 zł, a wyjdziesz z pełnym brzuchem. Z kuchni po całej sali rozprzestrzeniają się wspaniałe zapachy, które kuszą i sprawiają, że nie wiesz co wybrać z karty, którą obowiązkowo należy przeczytać od pierwszej do ostatniej literki.

Warto pamiętać, że w porze obiadowej Teściowa i Rysiek mają pełne ręce roboty, a kolejki kończą się przed schodami do Marzanny. Ale warto poczekać! Nie trzeba czekać na menu, bo karta dań leży najczęściej na stoliku, a jest to ot taka zwykła, wydrukowana na domowej drukarce lista dań, która gdy pierwszy raz trafi w ręce, może zaskoczyć ogromną ilością humoru i treści, które warto przeczytać od deski do deski.

Oto kilka ciekawych propozycji z menu: „Rybka Sola, solą traktowana, w tym co kura kuprem znosi umaczana i w bułce dla konia młotkiem pobitej obtaczana, grule, zestaw zielsk„, „Surowe darte grule i cebula, usmażone oraz olane albo i nie, śmietaną„, „Roztrzepane jajko z mąką i mlekiem, usmażone, nadziane serem i olane zamordowaną śmietaną„. Każde danie jest ciekawie opisane, przy wielu trzeba się chwilę zastanowić co to takiego, a przy niektórych dopiero gdy dostaniesz talerz pod nos, odkryjesz co nosi u Ryśka i Babci tak oryginalną nazwę.

Z oryginalnej karty dań można dowiedzieć się wielu rzeczy. Czy jest jednak sens, by całą kartę przepisywać i prezentować w Internecie? To, co należy podkreślić to fakt, iż dania dostępne są w dwóch opcjach – małe i duże porcje. Małe porcje są tak duże, że ciężko sobie wyobrazić jak wygląda ta większa porcja! Pyszny domowy rosół czy kwaśnicę, a także kilka innych pysznych zup można zjeść za 4 do 6 zł. Dania główne to koszt do 20 zł za cały zestaw (np. mięso, ziemniaki, surówki), wyjątkiem są dania z byczka, które dochodzą do 30 zł. Pyszna kawa za 4 zł, herbata za 2,50 zł, sok za 2 zł a woda mineralna za symboliczną złotówkę!

Pamiętajcie! Za pozostawione na talerzu danie w Marzannie obowiązuje kara! 10 zł lub 20 minut pracy przy zmywaniu czy pół godziny przy obieraniu ziemniaków 😉

Mówiąc całkiem poważnie – Marzanna to świetne miejsce z pyszną kuchnią, świetną atmosferą, super cenami i wystrojem, który ktoś określił jako znakomity pastisz wnętrz, które można zobaczyć w każdej karczmie na Krupówkach. U Ryśka i Babci można smacznie zjeść i spędzić miło czas, ale jeśli szukacie miejsca, w którym podają napoje z procentami to warto pamiętać, że w Marzannie nie pije się alkoholu.

Smacznego!

Marzanna, ul. Balzera 17E, 34-501 Zakopane, tel. 48 18 20 62 4 61

fot. Marzanna Zakopanefot. Marzanna Zakopanefot. Marzanna Zakopane

Autor tekstu: Agnieszka z ZakopanePortal.pl

Komentuj

Kategorie: Karczmy i restauracje

Tagi: , , , ,