Sztuka żywienia w górach

Kto z Was zastanawiał się jak przygotować prowiant na górskie wyprawy? Kto chociaż raz zastanawiał się czy dobrym pomysłem jest zabieranie napojów energetycznych? Kto wychodzi w góry bez odpowiedniego śniadania? Czy wiecie, że pełnowartościowe śniadanie i dobrze dobrany górski prowiant to jedna z podstaw udanej i bezpiecznej wyprawy? Sztuka żywienia w górach pomoże Wam odpowiednio przygotować się do podbijania tatrzańskich (i nie tylko) szlaków.

Sztuka żywienia w górach to ciekawy cykl publikacji dostępnych na stronie internetowej Schroniska w Dolinie Roztoki. Artykuły poruszają tematykę jedzenia i picia na szlakach w taki sposób, by odżywiać się zdrowo i zgodnie z potrzebami organizmu w górskich warunkach. Porad udzielają eksperci w dziedzinie żywienia, którzy prężnie współpracują ze Schroniskiem w Dolinie Roztoki.

Naszym zdaniem warto zajrzeć do publikacji, dzięki którym początkujący miłośnicy turystyki górskiej zdobędą odpowiednią wiedzę odnośnie prawidłowego przygotowania żywności na górską wycieczkę, a doświadczeni górołazi zweryfikują swoją wiedzę i wprowadzą do swoich planów prowiantowych ewentualne poprawki bądź zaczerpną nowe pomysły.

Warto zastanowić się czy puszka piwa to na pewno odpowiedni napój do spożywania na szlaku, czy lepiej zjeść mały jogurt na śniadanie trzymając się diety czy postawić na pełnowartościowy, solidny posiłek o większej kaloryczności. Dobrze skomponowany górski prowiant ważny jest również dla dzieci. Lepiej zabrać dla maluchów zdrowe i pełnowartościowe jedzenie niż tony czipsów i słodyczy, co niestety można często zauważyć na szlakach również po pozostawionych na trasie śmieciach…

Polecamy Sztukę żywienia w górach <– tu znajdziecie ciekawostki o żywieniu w górach.

Zapraszamy również na fan page Schroniska w Dolinie Roztoki.

Smacznego i udanych wypraw z dobrze dobranym prowiantem

życzy ZakopanePortal.pl – patron medialny Schroniska w Dolinie Roztoki

Komentuj

Kategorie: CiekawostkiPorady górskie

Tagi: , ,